Home Vježbe Članci Intervjui Oglasi Nogotenisfacebook

Početak prosinca ponovno je donio projekt Coerver Coachinga u Istru. Za one koji ne znaju, to je svjetska metoda za učenje nogometnih vještina čiji je kreator Wiel Coerver, nizozemski nogometni stručnjak koji u svojoj karijeri bilježi i osvajanje Kupa UEFA sa Feyenoordom.

Coerver Coaching u Hrvatsku je stigao tijekom ožujka ove godine kada su dva zagrebačka trenera, Dino Bartoluci i Ante Bašić nakon duljih pregovora dobili pravo na otkup licence za područje RH na tri godine s mogućnošću produljenja na još pet.

Danas je Coerver Coaching globalna tvrtka koja ima licence u preko 40 zemalja članica FIFA-e i surađivala je s klubovima poput Bayern Munchena, Real Madrida, Arsenala, itd., nacionalnim savezima Njemačke, Francuske, Japana, a po ovoj metodi su u mlađim dobnim kategorijama trenirali Gareth Bale, Cristiano Ronaldo, Philipp Lahm, Xavi i još mnogi.

Ono što ovu metodu razlikuje od drugih je njena razvojna piramida kojoj je cilj razvoj tehničkog savršenstva, kreativnosti, samopouzdanja i karaktera.

U Umagu, gdje je 5. i 6. prosinca treninge odradilo tridesetero djece, radila su tri trenera: Ante Bašić (generalni direktor, VNT A), Dino Bartoluci (tehnički direktor, mag. oec., UEFA B) i Vedran Jandrlić (UEFA B).

Potonjeg, inače trenera kadeta NK Buje, upitali smo za komentar:Nastava u školama traje i neka djeca su još u pogonu u klubovima, stoga smo vrlo zadovoljni ovakvim odazivom. Vesele nas i pozivi roditelja koji nisu mogli doći na ovo okupljanje uz opasku kako jedva čekaju sljedeći termin.

Antu Bašića, generalnog direktora CC, upitali smo kakav je bio program ove posjete akademije Umagu: „Trenirali smo na umjetnoj travi gradskog stadiona u Umagu. Program je bio razvoj vještina kroz Coerver metodu. Prva tri treninga radile su se određene vještine koje su korisne u igri da bi zadnji trening igrači učili kako ih efektivnije koristiti. Coerverova filozofija je da funkcioniranje bilo kojeg ekipnog sustava nije moguće bez individualnih vještina i igri manjih grupa.“

 

Bašić je za kraj više nego optimističan: „Definitivno se vraćamo, možda već za Uskrs još jedan kamp ovisno kako ćemo stajati s terminima drugih obaveza. Sigurno ćemo u kolovozu ili krajem kolovoza napraviti kamp, ali na duži period recimo tri, četiri dana jer to žele i djeca i roditelji. Planiramo otvaranje Coerver Coaching Performance Akademije na području Bujštine (Umag, Buje, Novigrad) kakvu već jednu imamo u Zagrebu. Vedran je bio u pravu kada nam je rekao da tu ima jako puno nadarene djece s kojom se isplati raditi tj. ulagati u njih. U toj Akademiji djeca bi dolazila jednom, dvaput tjedno i trenirala po Coerver metodi.“

 

Možda sve ovo „izgori u plamenu“, ali obzirom na ozbiljnost trenera koji su se uključili u ovaj projekt, teško je to očekivati. Vjerojatnije je da se u Istri rađa dugoročno lijepa nogometna priča.

 

 

Autor: Elvis Uravić, istrasport.eu

 

 

 

 

 

 

 

 

"Neki ljudi vjeruju da je nogomet pitanje života ili smrti. Vrlo sam razočaran sa takvim stavom. Uvjeravam vas da je on puno, puno važniji od toga."

-Bill Shankly, menadžer FC Liverpoola


 

 

Dječji nogomet