Home Vježbe Članci Intervjui Oglasi Nogotenisfacebook

Renato Pirša rođen je 11.11.1980. u Zagrebu (Hrvatska). Svoju igračku karijeru odradio je u omladinskim pogonima FK Spartaka, FK Pionira i FK Bačke 1901. iz Subotice. 2010. godine diplomirao je na školi za trenere FSS- UEFA B licenca, a nakon toga stekao je Coerver Coaching Youth, Advance Skills i Additional Coach Education diplome. Stručno se usavršavao radeći u kampovima U-19 reprezentacije Finske, Glasgow City Ladies FC-a, te Göteborg FC-a. 2010. i 2011. bio je sudionik međunarodne konvencije kondicijskih trenera u Zagrebu, 2012. trener promatrač na FC Barcelona kampu u Beogradu, a 2013. FIFA-inog

seminara za ženski nogomet u Kući fudbala FSS u Staroj Pazovi. Trenerskim poslom bavi se preko 15 godina, a u svojoj karijeri radio je sa svim uzrastima od početnika do seniora, te ostvario i mnogo zapaženih uspjeha od kojih svakako valja izdvojiti osvajanje Kupa Vojvodine za žene, prvenstva područne lige Subotice, turnira 4 regije FSS-a, itd. 

Od siječnja 2014. godine Renato je tehnički direktor Coerver Coaching Srbija, kompanije koja u svijetu postoji i uspješno posluje već 30 godina. U ovom intervjuu saznat ćemo što je to Coerver Coaching, kakva je Coerver Coaching filozofija i zašto je baš ona svjetska metoda broj 1 za učenje nogometnih vještina.

 

  1. ŠTO JE TO COERVER COACHING?

Coerver Coaching je kompanija koja se bavi obukom nogometaša i edukacijom nogometnih trenera i u tom području predstavlja svjetsku metodu broj 1. Kompanija je osnovana 1984., a adidas joj je tehnički sponzor već preko 25 godina. Autentična je prije svega zbog činjenice da je “globalni” nasljednik Coerver metode, čiji je začetnik nizozemski trener Wiel Coerver.

 

 -Wiel Coerver

 

“Nogometni Albert Einstein”, kako su ga zvali zbog njegovih revolucionarnih ideja u nogometnoj metodologiji treninga, je početkom ‘70-tih godina prošlog stoljeća razvio vlastitu metodu (koja je po njemu i dobila ime) za obuku igrača koji je tada bio, a i danas je, revolucionaran, a zasnivao se najviše na razvoju osjećaja za loptu (Ball mastery) i obuci vještina, tj. driblinga i ofenzivne igre 1v1, te su se na taj način kroz Coerver metodu razvijali samopouzdani i kreativni igrači za tadašnji, današnji i budući “totalni nogomet”. Njegova dva najbliža suradnika Alfred Galustian i Charlie Cooke su 1984. osnovali kompaniju koja se uz pomoć Coerverovog nogometnog naslijeđa kasnije, kao i danas razvija u pravcu razvoja modernog nogometa i postoji u skoro 40 država članica FIFA-e na 5 kontinenata.     

 

-Charlie Cooke, Wiel Coerver i Alf Galustian

 

  1. OPIŠITE NAM UKRATKO OSNOVE COERVER COACHING METODOLOGIJE?

Coerver Coaching prije svega radi na kompletnom razvoju igrača kroz “Coerver kod” gdje nam je zadatak da na svakom treningu razvijamo 5 komponenti: vještinu, brzinu, inteligenciju, duh i snagu misleći pri tome na sva 4 aspekta pripreme: tehničku, taktičku, fizičku i mentalnu. Poštujući piramidu razvoja igrača koja se sastoji od 6 stepenica (osjećaj za loptu, primopredaja, igra 1v1 u oba pravca, brzina, završnica i grupna igra) ide se postepeno kroz fazu razvoja vještine igrača, koja se “provlači” kroz “Coerver planer treninga” koji u zavisnosti od uzrasta djece može sadržati od 4-6 dijelova treninga (osjećaj za loptu, ball mastery, brzina, obuka i igra 1v1, kombinatorika, igre na skraćenom prostoru i na kraju domaći zadatak koji se sastoji od Ball mastery vježbi). Svako dijete na treningu mora imati svoju loptu, radi se u grupama od 12 igrača, što je idealan broj da bi trening mogao biti efektan, da bi djeca postigla što veći broj kontakata sa loptom (od 1000 do 5000), te da bi trener uspješno kontrolirao i korigirao grupu.

U Coerver Coachingu posebno mjesto zauzima izgradnja i jačanje mentalnog stava. Prije svega sa djece treba skinuti nepotreban pritisak i graditi samopouzdanje da bi postigli pravi efekat. Talent nije dovoljan, često je precijenjen i svako dijete bez obzira na nivo sposobnosti uz pomoć velikog broja ponavljanja vještina može postići izuzetan nivo u nogometnim vještinama. Ovo direktno proizlazi iz filozofije Wiela Coervera sa početka ’70-tih godina, koja je u praksi bila odavno potvrđena, a teorijsku potvrdu dobilo je sredinom ’90-tih sa teorijom “10.000 sati vježbanja da bi se dosegla izuzetnost u bilo kojoj oblasti”.

 

Neki od naših osnovnih principa su sljedeći:

“Tehnika je temelj na kome se grade sve ostale vještine u nogometu”,

“Vjerujemo da se vrhunska vještina može naučiti i da se njome može ovladati”,

“Izvrsnost zahtijeva veliki trud i namjeran planski trening otežavanja okolnosti”,

“Ponavljanje u “zlatnom dobu” od 6-12 godina je ključno za ovladavanje i usavršavanje u budućnosti”,

“Krajnji uspjeh ekipe zavisi od individualnih kvaliteta i kvaliteta manjih grupa”,

“Vještine današnjih vrhunskih nogometaša se mogu naučiti i oni su najbolji uzori za mlade nogometaše”,

“Vjerujemo u napadački nogomet”...

 

-Charlie Cooke i Alf Galustian na dodjeli FIFA-ine nagrade za 30 godina rada i doprinosa svjetskom nogometu

 

  1. KOJE SU PREPORUKE COERVER COACHINGA?

Prije svega Coerver Coaching ima preporuke od FIFA-e i UEFA-e, mnogih nacionalnih nogometnih saveza (Francuska, Njemačka, Japan, itd.), vrhunskih klubova (Manchester United, Arsenal, Bayern Munchen) i od vrhunskih trenera (Ferguson, Del Bosque, Wenger, Klinsmann). Sa FIFA-om surađuje na globalnom projektu “Football for Hope”, a sa UEFA-om na projektu Grassroots program. U siječnju prošle godine na velikoj nogometnoj konvenciji u SAD-u uručena im je FIFA plaketa kao nagrada za 30 godina rada i doprinosa svjetskom nogometu.

 

-Alf Galustian i Vicente del Bosque

 

  1. KOJI SU DANAS POZNATI IGRAČI PROŠLI OBUKU PO COERVER COACHING PROGRAMU?

Mnogi vrhunski igrači (John Collins, Zenden, Overmars, van Nistelrooy, Xavi, Sneijder, Robben, van Persie, Lahm, Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, itd.) prošli su kroz Coerver metod u mlađim uzrasnim kategorijama, neki u klubovima, neki u nacionalnim selekcijama, a neki i na samim Coerver kampovima. A još je zanimljiviji podatak da je u finalnoj utakmici između Nizozemske i Španjolske svjetskog nogometnog prvenstva 2010. u Južnoj Africi od 28 igrača koji su nastupili njih 17 prošlo kroz Coerver sistem i metod rada na ovaj ili onaj način (najviše zbog činjenice da se španjolska nogometna metodologija treninga neminovno naslanja na nizozemsku).

 

-Gareth Bale i Coerver Coaching UK direktor Scott Wright

 

  1. KAKO JE ZAPOČEO PROJEKT COERVER COACHING SRBIJA?

U veljači 2013. smo prvi put stupili u kontakt sa centralom Coerver Coachinga u Londonu, te otišli na Coerver Coaching Youth diploma kurs u Prag, gdje smo stekli nova saznanja i u velikoj mjeri produbili znanje o Coerver metodi. Nakon toga  dobili smo autorizaciju na 6 mjeseci za teritorij Srbije i u 12. mjesecu 2013. potpisali ugovor. U biti smo zadovoljni sa prvom godinom, gdje smo imali puno promotivnih i komercijalnih aktivnosti, a najvažnije nam je da je feedback bio izuzetno pozitivan.     

 

  1. KAKVU PERSPEKTIVU IMA CIJELI PROJEKT U SRBIJI?

U srpskom nogometu ima dosta stvari koje ne štimaju, ali glavni problem je pogrešan rad i pogrešno usmjeravanje mlađih kategorija ponajviše zbog prevelikog naglaska na rezultatu koji stvara nepotreban pritisak i “ubija” samopouzdanje kod djece, gdje za njih igra više nije igra, a to u konačnici gradi jedan loš mentalni stav (što je presudno u formativnom uzrastu kada najviše možete utjecati na njih), koji nažalost kasnije prenose i u život.   

Najveća prednost Coervera, pored očigledne razlike i novina koje donosi je njegova autentičnost, renome i kvaliteta brenda, jer sama Coerver metoda koja je nevjerojatno efikasna, naravno ako je se pridržavate i radite po njoj na pravi način. Ta promjena i razlika koju Coerver može donijeti klubovima, trenerima, djeci i roditeljima, pa i nacionalnom savezu u budućnosti u Srbiji je najveća preporuka.

Za sada naša najbolja preporuka je činjenica da se u našoj prvoj Coerver akademiji u Srbiji u gradu Kragujevcu, često dešava da roditelji dođu gledati naše treninge bez djece i nakon toga sljedeći trening dovedu svoje dijete da radi po Coerver metodi kod nas, jer su prepoznali gore navedene stvari.

 

  1. ŠTO COERVER COACHING NUDI SVOJIM VIŠEDNEVNIM KAMPOVIMA, A ŠTO S JEDNODNEVNIM, TJ. PLAY LIKE THE STARS KAMPOM?

Ako roditelji žele da dobiju vrijednost za uloženi novac onda su Coerver Coaching kampovi prava stvar za njih i njihovu djecu. Mi u ponudi imamo kampove koje provodimo u suradnji sa klubovima ili samo u našoj organizaciji, a oni mogu biti jednodnevni, vikend i sedmodnevni ljetni i zimski kampovi. Konkretno, “Play Like The Stars” je jednodnevni kamp u vašem klubu ili školi nogometa gdje kroz 2 treninga obuke za djecu po „Play like the Stars” modelu (naglasak na trening modelu svjetskih nogometnih zvijezda – Messi, C. Ronaldo, Robben, Van Persie, Xavi, itd.) i 2h edukacije za trenere i roditelje. Na kraju se dobija diploma i Coerver majice. Dakle svi u klubu (djeca, treneri i roditelji) imaju program i aktivno sudjeluju u kampu.

 

  1. ŠTO ZNAČI COERVER COACHING PARTNER KLUB?

Partner Klub program je kompletna suradnja sa klubovima, koji žele da implementiraju Coerver Coaching metodu i filozofiju u svoje klubove, kroz edukaciju trenera, edukaciju roditelja, planiranje i programiranje treninga u cijeloj sezoni, obuku igrača, on-line internet podršku i još dosta pratećih sadržaja. Postoje dva vida suradnje, a razlikuje ih vrsta kluba sa kojima se surađuje - PRO ili Grassroots partner klub program.

 

-Renato Pirša na potpisivanju Coerver Coaching Partner programa sa OFK Beogradom

 

  1. KAKO FUNKCIONIRA COERVER COACHING AKADEMIJA?

Coerver Coaching Akademija fokusira se na obuku i razvoj individualnih kvaliteta igrača. Namijenjena je uzrastu 6-18 godina i sa adidasom kao tehničkim sponzorom nudi igračima jedinstveni licencirani Coerver  Coaching „Svjetsku metodu broj 1. za učenje nogometnih vještina ”. Program Coerver Coaching Akademije se bazira na Coerver Piramidi razvoja igrača i usko je povezan sa Coerver Coaching Planerom treninga. Naš cilj je stvaranje kreativnih igrača sa samopouzdanjem i igrača koji se mogu lako uklopiti u koncept modernog nogometa.

Coerver Junior Akademija je dostupna za svu decu (dječake i djevojčice) uzrasta 6-12 godina. Coerver Junior Akademija će igrati prijateljske utakmice, uključiti se u adekvatna takmičenja po potrebi, ali bez turnira sa peharima i medaljama da bi se skinuo nepotreban pritisak na djecu radi ostvarivanja rezultata, a prebacio fokus na obuku i na taj način gradilo samopouzdanje kod djece. Samim time se djeca razvijaju u zdravijoj atmosferi. Izvanredno članstvo u Coerver Junior Akademiji: djeca mogu biti izvanredni članovi akademije nezavisno od njihovog kluba i mogu pohađati treninge (1-2 tjedno) i sudjelovati na Coerver kampovima.

Coerver Performance Akademiju čine djeca uzrasta od 13-18 godina, koja su izašla iz procesa rada Junior Akademije i žele nastaviti s dodatnim radom po Coerver metodi (1-2 tjedno) nezavisno od njihovog budućeg kluba.

 

     10.  KAKAV JE PLAN COERVER COACHING SRBIJE ZA 2015. GODINU U NAŠOJ REGIJI?

U ovoj godini imamo puno novih planova, kao i projekta koje smo započeli u prošloj godini (suradnja sa OFK Beogradom kroz Partner klub program) koje želimo još više unaprijediti. Najviše ćemo biti koncentrirani na formiranje Coerver Akademija u većim gradovima Srbije (Beograd, Novi Sad, Niš, Subotica). Također smo u pregovorima s još nekoliko klubova s kojima bi potpisali Partner klub ugovore, a u najavi je i suradnja s nogometnim savezom Srbije, naravno dosta Coerver kampova, nekoliko promocija i par humanitarnih projekata. Ono što je također novo od ove godine na području edukacije trenera po Coerver metodi je to da ćemo sad imati 3 nivoa edukacije i to: uvodni Coerver Coaching Play like the stars 1v1 kurs - 1 dan na proljeće (travanj), osnovni Coerver Coaching Youth diploma kurs - 2 dana (kraj lipnja), napredni Coerver Advanced Diploma kurs - 3 dana (na jesen). Kurseve će provoditi Coerver Coaching instruktori iz inozemstva. Kursevi mogu da se polažu pojedinačno, a postojat će mogućnost da se sva 3 kursa pohađaju u paketu, naravno uz određeni popust, što preporučamo za sve trenere koji žele da prodube svoje znanje o Coerver metodi. I na kraju moramo da napomenemo da Coerver Coaching nije obrazovna ustanova već metoda koja nudi već obrazovanim trenerima i budućim trenerima (studentima) mogućnost dodatnog usavršavanja, a stjecanjem međunarodno priznatog Coerver Coaching certifikata ne postajete Coerver trener već imate dokaz da ste prošli edukaciju po Coerver metodi i to vam može biti odlična preporuka u trenerskom CV-u.

 

 

 

 

 

 

 

"Neki ljudi vjeruju da je nogomet pitanje života ili smrti. Vrlo sam razočaran sa takvim stavom. Uvjeravam vas da je on puno, puno važniji od toga."

-Bill Shankly, menadžer FC Liverpoola


 

 

Dječji nogomet