Home Vježbe Članci Intervjui Oglasi Nogotenisfacebook

NAZIV VJEŽBE: 3+1vs3+1 na 4 gola

CILJ VJEŽBE: Grupna igra, dodavanja, 1vs1, završnica

BROJ IGRAČA: 8

VELIČINA PROSTORA: 35x25m

OPIS VJEŽBE: Teren se sastoji od zone za igru na sredini i po jedne zone za završnicu na svakoj strani terena ispred golova. U zoni za igru

nalaze se po 3 igrača iz obje ekipe, a u zoni za završnicu nalazi se po jedan branič koji brani 2 gola svoje ekipe. Igra se odvija na sredini terena, a ekipa koja ima loptu može koristiti i svog braniča koji ne smije napustiti zonu za završnicu. Cilj ekipe koje napada je s loptom ući u zonu za završnicu gdje je obavezna igra 1vs1- napadač s loptom protiv braniča pokušava postići pogodak na jedan od dva protivnička gola. Ostali igrači iz ekipe koja se brani ne smiju ući u zonu za završnicu. Nakon postignutog pogotka mijenjaju se braniči obje ekipe.

 

KOMENTARI: Vježba može poslužiti za učenje kombinatorne igre, tj. igre s puno dodavanja, a unutar nje nalazi se i zahtjev koji stavlja naglasak na individualnu tehniku i taktiku- 1vs1. Nakon što se dodavanjima došlo do zone za završnicu (a moguće i individualnom akcijom) igrač s loptom ulazi u situaciju 1vs1 s mogućnošću postizanja pogotka na dva gola. Na taj način igrače se prisililo na dribling prije završnice, a s dva gola dalo više opcija prilikom driblinga.

VARIJACIJE: U zoni za završnicu mogući su odnosi i 2vs1 ili 2vs2, no tada se gubi element 1vs1 i stavlja veći naglasak na dodavanja. Igra se može organizirati i na dva gola, a da je u zoni za završnicu samo golman. Igračima se tada može ograničiti broj dodira u završnici ili vrijeme u kojem moraju postići pogodak.

 

 

 

 

 

"Neki ljudi vjeruju da je nogomet pitanje života ili smrti. Vrlo sam razočaran sa takvim stavom. Uvjeravam vas da je on puno, puno važniji od toga."

-Bill Shankly, menadžer FC Liverpoola


 

 

Dječji nogomet